Ga naar hoofdinhoud

Hindistan, Avrupalı tarım teknolojilerine hevesli

Praveen Singhal Hindistan Ülke Direktörü
Nirali Varma Kültürler Arası İş Geliştirme Direktörü
Hindistan'da satış için bilmeniz gereken her şey
Rehberi indirin
Deel dit artikel

Hindistan dünyanın en büyük ikinci gıda üreticisi, ancak bu üretimin yaklaşık %35’i bilgi ve teknoloji eksikliği nedeniyle israf oluyor. Bu nedenle Avrupa’dan gelen yenilikçi tarım teknolojilerine Hindistan’da yüksek ilgi var. Bu sektördeki şirketler ülkenin sunduğu fırsatları keşfetmeli.

Hindistan Avrupalı tarım teknolojileri AgTech yatırım fırsatları organik tarım infografiği

Hindistan tarım sektörü özenle Avrupa teknolojik çözümleri arıyor

Hindistan IT sektörü dünyanın geri kalanıyla rekabet edebilirken, Hindistan tarımı hâlâ modern üretim standartlarımızın çok gerisinde. Bilgi ve teknoloji eksikliğine rağmen, Hindistan geleneksel yöntemlerle çok büyük miktarda gıda üretebiliyor. Sadece Çin bu konuda Hindistan’ı geride bırakıyor. Hintlilerin %50’den fazlası, yani yaklaşık 700 milyon kişi, tarım sektöründe çalışıyor. Bunların çoğu küçük arazi parçalarına sahip çiftçiler. Büyük ölçekli tarım neredeyse hiç yok.

Pirinçten fazlası

Hindistan’ın ana tarım ürünleri pirinç, pamuk, zencefil, kakule ve buğday. İklim bölgelerindeki büyük çeşitlilik sayesinde (subtropikal, tropikal, ılıman, kurak) hem Hindistan pazarı hem de ihracat için her türlü meyve ve sebze yetiştirmek için bolca fırsat var. Örneğin batı Hindistan’da, Avrupa’daki süpermarketlerde bulunan üzümlerden büyük miktarda yetiştirilir. Himalayalar’da çoğunlukla yerel pazarda satılmak üzere çok sayıda elma yetiştirilir.

Ilıman iklim

Deccan Platosu – Pune, Nashik, Hyderabad, Bangalore, Coimbatore ve Kholapur’u birbirine bağlayan büyük bölge, ılıman sıcaklıklarla oldukça tutarlı bir iklime sahip geniş bir tarım alanı. Gece sıcaklıklarının minimum 22-23°C ve maksimum 35-38°C aralığında olduğu nisan ve mayıs ayları hariç, bu platoda kışın minimum gece sıcaklığı 16°C ve normal maksimum sıcaklık 30°C dolaylarında seyrediyor. Ülkenin kuzeyinde, Himalayalar’ın eteklerindeki iklim bir miktar mevsimsel bir karakter sergiliyor. Burada birkaç mikroiklim mevcut.

Kuzey Maharashtra, Gujarat, Madhya Pradesh, Upper Pradesh, Orissa ve Bihar, tüm alçak araziler marttan eylüle kadar çok sıcak ve haziran ortasından ağustos sonuna kadar musonun etkisinde. Rajasthan marttan ekime kadar yüksek sıcaklıklarla bir çöl iklimi karakterinde; kuzeyde ise nispeten soğuk kışlar var (0°C üzerinde). Punjab’da sıcak yazlar ve soğuk kışlar var. Patates yetiştiriciliği burada kasımdan mayısa kadar yapılıyor.

Kodaikanal ve Ooty (Tamil Nadu) kahve, çay, sebze ve çiçek yetiştiricileri için elverişli bir iklim. Doğudaki Kerala, Munnar merkezli Kodaikanal dağ silsilesine bağlanan Batı Ghats dağ silsilesine sahip. Bu alan çay yetiştirmek için mükemmel koşullara sahip.

Bloementeelt in India

Hindistan’ın kuzeyinde çok sayıda ‘Batılı’ sebze yetiştirilir

Ülkenin kuzeyindeki Himachal Pradesh benzer bir iklime sahip. Bu bölgedeki çiftçiler iklim ve toprak koşullarından en iyi şekilde yararlanmak ve kuşkonmaz, brokoli, marul, renkli biber, kereviz, Brüksel lahanası, Avrupa havucu, maydanoz, pırasa ve bezelye gibi her türlü ‘Batılı’ sebze yetiştirmek istiyor. Eyalette kayda değer büyüklükte bir alan hâlihazırda Avrupa kökenli sebzeler yetiştirmek üzere kullanılıyor.

Ancak, kuzeydeki eyaletler dağlık arazi yapıları nedeniyle lojistik açıdan dezavantajlı konumda. 300 metre rakımlı Tamil Nadu ve Andhra Pradesh, tropikal ve kurak arazilerden oluşuyor. Hazirandan eylüle kadar burada bol yetiştiricilik var, bundan sonra yağış genellikle çok düzensiz. Ana üretim pirinç, muz, hindistan cevizi, zencefil ve kakuleyi kapsıyor. Kerala ayrıca bol suyun mevcut olduğu geniş bir nemli kıyı şeridine sahip.

Aşağıdaki grafik, farklı sebzeleri ve Hindistan’da nerelerde yetiştirildiklerini göstermektedir:

Product Yearly output (‘000 metric ton) Region Advantages of the region
Tomato 21,200 Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Karnataka, Gujarat, Odisha, West Bengal, Chhattisgarh, Maharashtra, Bihar, Haryana, Uttar Pradesh, Telangana and Tamil Nadu. Suitable (clay) soil, right PH value, government support.
Cauliflower 9,174 Uttar Pradesh, Karnataka, West Bengal, Punjab, Bihar, the Himalayas en in the Nilgiri Hills in the south. Cauliflower usually grows in the cold season (18 to 20°C). Fertile soil.
Broccoli 8.6 Maharashtra and in the Tapi district. Suitable clay soils, correct PH values, temperatures between 18°C and 23°C.
Cucumber 1,100 Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Telangana, Assam, Uttar Pradesh, Bihar, Jammu and Kashmir. Good soil, suitable climate ( moderate to warm).
Cabbbage 9,207 Uttar Pradesh, Orissa, Bihar, Assam, West Bengal, Maharashtra and Karnataka. Suitable climate (cool and humid) in winter around Nashik (Maharashtra) and Ooty (Tamil Nadu) and Kerala.

Hindistan tarım sektöründe geleneksel yetiştiricilik

Hindistan’da yetiştiricilik hâlâ çok geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Neredeyse hiç sera yok ve sera folyosu genellikle ürünleri korumak için kullanılıyor. Yine de son zamanlarda Hindistan yetiştiricilik yöntemleri ve folyo, gölge ve ağ seralar kullanımında ilerleme kaydetmiştir.

Tedarik sektörü de olgunlaşmış durumda ve hem ekipman hem de seralar ve diğer yetiştirme gereksinimleri gibi tesisler artık çoğunlukla Hindistan’da üretiliyor. Ancak, yetiştiricilikten elde edilen gelir oldukça az ve çiftçilerin mahsul üretiminde büyük yatırımlar yapmasını engelliyor. Bununla birlikte, fertigasyon (gübreleme ve sulama), otomasyon, substrat büyümesi, yarı otomatik iklim kontrolü, modern yetiştiricilik teknikleri, veri kaydetme vb. gibi teknolojiye ilgi artıyor.

India zoekt naar irrigatie technologie

Hindistan için Avrupalı tarım teknolojileri

Tamil Nadu Tarım Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre Hindistan, her yıl milyarlarca Euro değerinde taze meyve ve sebzeyi çöpe atıyor. Bu, toplam meyve ve sebze üretiminin yaklaşık %35 ila %40’ına denk geliyor. Bunun nedeni, uygun hasat yöntemlerinin kullanılmaması, yetersiz veya hiç olmayan taşıma imkânları, soğuk hava deposu ve/veya soğutmalı nakliye altyapısının olmaması. Hindistan, dünyanın en büyük meyve ve sebze üreticilerinden biri olmasına rağmen, ihracat potansiyelini hayata geçiremiyor. Hindistan’da tedarik zincirlerini iyileştirmeyi ve tarımsal verimliliği artırmayı hedefleyen tarım teknolojilerinin (Agtech), 170 milyar dolarlık bir potansiyele sahip olduğu düşünülüyor.

Hindistan tarım sektöründeki yatırım fırsatları

Sağlıklı yaşam tarzlarına artan ilgi sayesinde, Hindistan’da yüksek kaliteli ürünlere olan talep yükselişte. Yapılan büyük bir pazar çalışmasına göre, 2020’de 177 milyon dolar olan Hindistan’ın organik pazarı, 2026’ya kadar 553 milyon dolar değerine ulaşacak. Hindistan, resmi olarak organik tarımla uğraşan en fazla çiftçiye sahip (835 bin), ancak ülke, globaldeki toplam organik üretimin %1’inden azını (yaklaşık 80 milyar euro) oluşturuyor. Organik yetiştiriciliğe ayrılan toplam tarım alanı açısından, Hindistan 1,49 milyon hektarla dünyada 9. sırada. Ancak, Hindistan’daki organik sektör denetlenmiyor ve şeffaf değil.

Online gıda perakendeciliği büyüyor

Yüksek kaliteli ve organik ürünlere talep, genç nüfus, artan harcanabilir gelir ve dışarıda yeme trendi tarafından körükleniyor. Restoran endüstrisi gelişiyor ve yabancı mutfaklara ve ürünlere ilgi çok büyük. Ayrıca, pandemi sırasında online gıda perakendeciliği Hindistan’da bir hayli büyüdü. Online süpermarketler veya teslimat hizmetleri aracılığıyla market alışverişi veya yemek siparişi, Hindistan’da baş döndürücü bir hızla yaygınlaştı. Sonuç olarak, online market pazarı sadece 2020’de %80 oranında büyüdü ve Hindistan’ın yemek teslimat pazarı yıllık yaklaşık %30’luk bir büyüme ile 2029’a kadar 100 milyar dolar değerine ulaşacak.